Planeringsarkitekt på Fastighetskontoret

Postad av: mari,

Hej! Nu har det blivit min tur att skriva lite om min vardag på Fastighetskontoret. Jag är utbildad planeringsarkitekt och jobbar på Utvecklingsavdelningen. Min vardag ser ganska olik ut från dag till dag; ibland kan jag bege mig ut på stan eller i naturen för att fotografera byggnader och/eller mark vi ska utveckla, ibland gör jag ett djupdyk i någon bok om kulturmiljö och betydelsefulla byggnader, ibland är jag ute och pratar med folk som bedriver verksamheter och ibland sitter jag vid mitt skrivbord och knåpar ihop rapportmaterial. Det är just den mixen av aktiviteter som tilltalar mig och som gjorde att jag i första läget sökte tjänsten. Här nedan beskriver jag i korthet några av de projekt jag hittills tagit mig an.

 

Barn och ungdomar i planeringen

Ni känner säkert till begreppet hållbar utveckling. I korthet syftar det till att vi ska skapa förutsättningar för att fortsätta leva på den här planeten. En av de tre grundpelarna för begreppet är den sociala aspekten som kommit att få allt större utrymme inom samhällsplaneringen. Som ett led i detta ska jag försöka ta fram riktlinjer för hur Fastighetskontoret i framtida planeringsprojekt ska försöka integrera barn och ungdomar. Det är viktigt att även de som utgör vår framtid ska få vara med och påverka!


 

Framtidens parklek

Ett annat jobb jag håller på med handlar om stadens parklekar, det vill säga bemannade lekplatser. Många av dem kom till på 60-talet som en del av ett socialt projekt i syfte att skapa gemenskap och lektillfällen för barn som kanske inte hade tillgång till skog och natur. Tyvärr har en majoritet av parklekarna glömts bort vilket innebär att renoveringsbehovet är stort. Mitt jobb går ut på att dels undersöka hur en upprustning skulle kunna gå till, dels försöka fundera över hur den nya generationens parklekar skulle kunna se ut.

 

 

Mentorträff

Den här veckan har jag också träffat min mentor som jobbar med 3D-visualisering på stadsbyggnadskontoret. Vi traineer blev för någon månad sedan tilldelade mentorer, tidigare traineer som gått ett eller två år innan oss, personer vi kan diskutera våra arbetsroller med och som varit med om samma resa vi nu går igenom. Vi pratade om hur det är att jobba, vad man tänkt sig i framtiden och lite så. Innan vi skiljde oss åt gick vi till Stockholmsrummet som hon varit inblandad i. Det var ganska häftigt, jag fick till exempel testa en variant av Oculus Rift, ni vet såna glasögon som man kan uppleva 3D i.

 


 

Traineeprogrammet

Under veckan hade vi också ett moment i retorik och presentationsteknik inom ramen för traineeprogrammet men det får bli ett separat inlägg!

Hoppas ni fått er en liten inblick i vad jag som planeringsarkitekt gör på fastighetskontoret.

Ha det bra så hörs vi! /Markus

 

Kategori: Okategoriserade


5 kommentarer

 1. Alexander Hultman Bonnevier

  Hej, tack för inlägget!
  Har funderat på att söka till Traineetjänsten. Speciellt intressant att du får studera nya områden som är tänkta att utvecklas. Vet du vad du kommer jobba med efter traineeperioden?

  • Vad kul! Jag kan varmt rekommendera att du gör det! Just nu inväntar vi nya uppdrag för året som borde bli klart snart men jag kommer bland annat fortsätta med Nackareservatet där vi ska baka samman naturvärdesinventering, kulturhistorisk beskrivning/vårdprogram samt det friluftsprogram jag arbetat med under hösten/vintern (som nu är ute på granskning). Vet inte om jag nämnde det i mitt inlägg men här jobbar vi med s.k. FUP:ar (fastighetsutvecklingsplaner) och Nackareservatet ska omfattas av en sådan. Jag jobbar också vidare med parklekarna eftersom det är många som behöver rustas och ses över ur detaljplanesynpunkt. Förhoppningsvis får vi OK från politiken att arbeta vidare med Framtidens parklekar.

   /Markus

   • Alexander Hultman Bonnevier

    Ok! tack för långt svar! Låter som ett gigantiskt jobb med Nackareservatet. Kan man hitta planerna på utställning/granskning online?

    • Ja, det är en del att tänka på! Man kan för tillfället inte läsa om dem online eftersom de inte är antagna ännu. Eftersom vi fortfarande håller på att interngranska dem är de klassade som arbetsmaterial och sprids inte utanför arbets-/granskningsgruppen. Men de kommer förmodligen tillgängliggöras senare under året så håll utkik!

    • Dessutom är dessa FUP:ar ej juridiskt bindande utan ses som ett internt underlag till framtida planering av fastighetskontorets fastigheter. Men när det väl är klart kan man kanske få läsa det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments