”Du vet att du ingår i en fas 1-grupp när ledaren ställer en fråga och ingen svarar. Ledarens ord tycks försvinna in i Bermudatriangeln”

Postad av: vaan,

Gruppdynamik

Dag 7 (11 november)

Förra onsdagen var det dags för ännu en tvådagarsmodul, gruppdynamik ledd av Sofia Palmenius och Linnea Collin från Assessio. Vi började dagen med att reflektera över vilka förhoppningar och farhågor vi hade inför de kommande två dagarna och diskuterade vad vi har haft för oss sen vi sågs senast. Efter detta körde vi igång. Vi fick utföra mindre uppgifter i storgrupp men även i mindre grupper. Vi fick mingla, hitta likheter sinsemellan, rita och diskutera olika ämnen där syftet var att få en djupare förståelse för grupprocesser och gruppdynamik samt att vara en del av en grupp och agera funktionellt i den. För att verkligen förstå innebörden av gruppdynamik fick vi grundliga teoretiska genomgångar, vi fick lära oss om de olika perspektiven en grupp kan betraktas ur, att det viktigaste i en grupp är att det finns en uppgift men också om skillnaderna mellan team och grupp och vad som kännetecknar ett bra team.

Vi djupdök ner i de 5 olika faserna en grupp genomgår och hur en ledare bör vara vid varje fas för att på bästa sätt möjliggöra utveckling och goda resultat. Faserna är :

Fas I – Tillhörighet och trygghet

Fas II – Opposition och konflikt

Fas III – Tillit och struktur

Fas IV – Arbete och produktivitet

Fas V – Avslutning/Uppbrott.

Sofia konstaterade att vår traineegrupp var i fas I på väg till fas II, vilket var kul att höra. Roligt att veta att vi redan utvecklats som grupp efter bara några få träffar! Vi avslutade dagen med att utvärdera en grupp vi för tillfället är i eller tidigare varit i och fick tips och råd över vilken funktionell roll vi personligen skulle kunna ta för att hjälpa gruppen att utvecklas och bli bättre.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 8 (12 november)

Dag två kickades igång av Farstas stadsdelsdirektör Steinunn Håkansson som valde att efter en kort presentation av sig själv låta oss ställa frågor om det vi var intresserade av att höra svaren på. Ett utmärkt sätt för oss att ställa specifika frågor angående hur det är att vara en ledare inom Stockholms stad. Vi ställde frågor som tillexempel vad har det bästa och sämsta med hennes jobb varit, akademisk bakgrund och till och med vad man tjänar som stadsdelsdirektör ; en salig blandning och vi fick bra svar på allt!

 

Därefter tog Sofia och Linnea från Assessio över igen. Dag två gick vi in på vilka roller man kan ta i en grupp, hur man lär sig att jobba utifrån sin roll och inte sin person. På detta sätt menar man att man lättare kan agera funktionellt, något som i sin tur leder till att man lättare kan ge och ta feedback, misslyckas utan att ta det personligt, acceptera olika värderingar och integrera samt ta tillvara på olikheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofia presenterade även våra testresultat från personlighetstesten som vi genomförde under rekryteringsprocessen. Vi fick se hur vi som grupp presterat och diskuterade likheter och olikheter. Vi fick också se vilka urspårningstendenser vi i gruppen har under press och stress, dvs hur vi reagerar i pressade och stressade situationer. Slutligen pratade vi om hur vår traineegrupp kan bidra till Stockholms stad framtid och vi kom fram till att vi kan bidra med drivkraft att utveckla och föra Stockholms stad framåt. Vi ser alla fram emot att se vad framtiden har att erbjuda!

 

Ha en fin dag!

/ Tr3

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments