”Har ni bara lekt idag?”

Postad av: vaan,

Terese Ekuaze

1. Favorit resmål: Jamaica
2. Jag äter helst: Thai mat
3. Största intresse: MUSIC!
4. Bästa filmtips: Många skräckfilmer
5. Om jag hade en superkraft skulle det vara: Att kunna flyga vore grymt coolt!

Jag heter Terese och jag tror personligen att jag har ett av de bästa jobben som finns. Jag är förskollärare inom Enskede-Årsta-Vantör och jobbar på en förskola i Bandhagen. Jag har också fått äran att vara en av de 15 traineer inom Stockholms Stad som än så länge har varit en oerhört lärorik upplevelse.

Nu har jag fått den spännande uppgiften att berätta om min vardag som varje dag är fylld av glädje, utveckling, konfliktlösning, mer glädje, rörelse, sång, musik, uteaktiviteter, skapande men framför allt en massa LEK!

 

Just nu håller min förskola på att bli Grön Flagg certifierade och eftersom det ligger mig varmt om hjärtat just med miljö både när det gäller vår inomhus miljö samt utomhus så känner jag mig väldigt stolt att få erbjuda barnen en möjlighet till tidig kunskap om hur viktiga vi tillsammans är för naturen.

En del av Grön Flagg arbetet som vi börjat med just nu är att låta barnen ta med PET flaskor till förskolan som de sedan får måla och vi läser en saga ”Burken Berta och Flaskan Frans” som just handlar om vad som händer med våra burkar och flaskor om vi går och pantar de. Det blir ofta mycket frågor och diskussioner och från det bygger vi pedagoger vidare på hur vi kan fortsätta med våra projekt för barnen.

 

 

Vi har också börjat fråga vårdnadshavarna att skicka med pantburkar till förskolan (om de vill) för att vi sedan ska kunna använda pengarna och ha t ex en picknic i vår närmiljö under försommaren med barnen och då även ha olika aktiviteter som går under temat ”Grön Flagg”.

Vi fokuserar även på att försöka skapa med hjälp av återvunnet material och ett exempel var precis innan alla hjärtans dag då vi gjorde våra egna hjärtformar med hjälp av toalettrullar som vi formade till hjärtan och sedan fick barnen doppa den i färg och stämpla. Jätteroligt!!

Ett annat intressant och viktigt projekt nu under våren är att jag och 8 till från hela vår enhet (5 förskolor) nu kommer ingå i en grupp med förändringsledare på vår enhet och gå en kurs i jämställdhetsarbete. Vi kommer att träffas vid olika tillfällen och ha diskussioner och grupparbeten för att vi sedan ska kunna ta med oss det till våra arbetsplatser och ge ut informationen till våra kollegor och implementera det i vår verksamhet.

Hand i hand med arbetet om jämställdhet så har vi nu också börjat jobba väldigt mycket med Barnkonventionen och har fått mycket bra material som vi använder dagligen tillsammans med barnen. Det är t ex 10 kompisböcker med olika innehåll och den vi fokuserar på just nu är ”Lika värde” där det handlar om ett pussel som visar på att alla pusselbitar ser olika ut men att alla passar ihop och hur viktigt det är att veta att vi alla är lika viktiga oavsett hur vi ser ut eller var vi kommer ifrån. Alla händelser i dessa böcker är kopplade till barnkonventionen och blir belyst ur barnperspektiv. Det leder ofta till intressanta diskussioner som anpassas efter gruppen.

Det är mycket som händer, men vårt arbete är fyllt av glädje varje dag och det gör jobbet värdefullt, meningsfullt och ingen dag är den andra lik.

Bilden nedan illustrerar när vår barngrupp får lägga sig ner på rygg och slappna av och sedan får de en och en säga något snällt till kompisen bredvid och så går vi runt hela gruppen. Vi kallar det för ”Vänskapsringen” och det har blivit ett uppskattat inslag under våra samlingar och det är underbart att få se alla små säga något snällt om deras kompis bredvid och samtidigt se kompisen lysa upp. Vilken glädje!! 

 

   

 

Hoppas ni fått insyn i vad jag gör om dagarna!

Mvh / Terese

 

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments