Breddningsperioden v. 39-43

Postad av: pest,

Då var det dags för breddningsperioden. Den period då vi traineer byter förvaltning med en annan trainee under sammanlagt 3 veckor. Jag backar bandet för att beskriva hur valet av förvaltning gick till. I början av september var vi på traineeprogrammet och våra kontaktpersoner inbjudna till en gemensam vernissage där kontaktpersonerna presenterade ett program för breddningsperioden. Efter presentationerna fick samtliga parter mingla och ställa frågor till varandra om utbytet samt båda parters förväntningar.

Syftet med breddningen är att vi traineer ska få ökad förståelse över stadens uppdrag och organisation. Genom dialog med chefer, ledare och medarbetare på den nya förvaltningen får vi en unik möjlighet att öka våra kunskaper hur staden arbetar och genomför projekt och utvecklingsarbeten i praktiken. Vi på traineeprogrammet får inspiration, kunskap och nya verktyg som vi kan tillämpa på vår ordinarie arbetsplats.

Jag gjorde min breddning på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning tillsammans med Maria. Erica som är HR-administratör på Spånga-Tensta hade komponerat ihop ett gediget program som bestod av möten med stadsdelsdirektören, avdelningscheferna och medarbetare. Programmet innehöll även stadsdelsvandringar för att se parker, besöka olika enheter som förskolor, fritids samt medborgarkontoret.

Jag blev tilldelad en plats på enheten för stadsutveckling, där Linn vanligtvis jobbar. Jag fick fördjupa mig i ett parkprojekt där jag fick ta fram idéer och skissa på ett förslag till en park. Projektets fokus var att genom parken öka tryggheten och jämställdheten i stadsrummet. Förslaget var att upprusta parken med en ny gestaltning som tillför nya funktioner och samtidigt lyfter fram befintliga kvaliteter.

Tack till samtliga medarbetare på Spånga-Tensta SDF som gjorde breddningen till en fin och intressant period.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments